Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Wat is de Header van een website?

Wat is de Header van een website?
MijnHostingPartner

Wat is de Header van een website?

Wanneer je een website bezoekt, is de eerste indruk vaak gevormd door wat je ziet bovenaan de pagina. Dit cruciale gedeelte staat bekend als de "header." De header is meer dan alleen een visuele aantrekkingskracht; het dient als een toegangspoort tot de inhoud en navigatie van een website. Laten we duiken in de wereld van headers en ontdekken waarom ze zo essentieel zijn voor een effectieve online ervaring. En hoe jij ze het beste kunt inzetten voor jouw website. 

Definitie van de Header

De header van een website is het bovenste gedeelte van de pagina dat vaak bestaat uit verschillende elementen. Deze elementen zijn onmisbaar binnen elke website en bestaan uit zoal het logo van de website, de navigatiebalk, zoekbalk, contactinformatie, en soms ook promotionele of belangrijke meldingen.

Dit gebied bevindt zich doorgaans aan de bovenkant van elke webpagina en fungeert als een soort aanloop naar de rest van de inhoud. De header is ook in de meeste gevallen “sticky” in de meeste thema’s en andere layout instellingen van een Content Management Systeem zoals WordPress. Dit betekend dat zelfs wanneer mensen naar beneden scrollen de header zichtbaar blijft in het scherm, en of volledig wordt weergegeven, of geminimaliseerd met optie om dit weer uit te klappen. Het blijft dus op elke pagina en elke weergave van de website prominent in beeld. 

Functies van de Header

1. Navigatie en Menus:

Een van de belangrijkste functies van de header is het verschaffen van intuïtieve navigatie. De navigatiebalk, meestal bovenaan de header, bevat links naar verschillende secties van de website, waardoor bezoekers gemakkelijk door de inhoud kunnen bladeren. Waar je de bezoeker heen wilt hebben kan je hier prominent in beeld houden, bijvoorbeeld je assortiment of populairste categorieën. Je laatste blog posts, landingspagina’s of andere sales funnels. Oftewel de reis die een bezoeker dient af te leggen om overgeschakeld te worden naar een betalende klant.

2. Branding en Identiteit:

Het logo van de website is vaak prominent aanwezig in de header. Dit draagt bij aan de branding en identiteit van de site, waardoor bezoekers snel herkennen waar ze zijn en welke inhoud ze kunnen verwachten. Het logo vormt een groot herkenningspunt van een website en van het gehele merk, probeer dit dus prominent in beeld te tonen in de header. Vaak wordt dit aan de uiterst linkerkant of uiterst rechterkant weergegeven. En vergeet niet er een link aan toe te voegen zodra je op het logo klikt om naar de homepagina weer te gaan. Dit is een van de niet geschreven regels van website navigatie, die makkelijk over het hoofd te zien is. 

3. Belangrijke Informatie en Acties:

Headers bevatten vaak ook belangrijke informatie zoals contactgegevens of call-to-action knoppen. Dit vergemakkelijkt directe interactie tussen de bezoeker en de website, zoals het indienen van een formulier of het starten van een aankoop. Ook kan je hier blijken van vertrouwen in verwerken door jouw reviewscore en andere indicaties die positiviteit uitstralen naar een mogelijke klant. 

4. Responsiviteit:

Met de opkomst van mobiele apparaten is responsiviteit van essentieel belang. Een effectieve header past zich aan bij verschillende schermgroottes, zodat gebruikers op zowel desktops als smartphones een optimale ervaring hebben. De header zal in de meeste WordPress thema’s op mobiele apparaten geminimaliseerd worden, en kan uitgevouwen worden wanneer de bezoeker dit wenst. Er zal namelijk geen plaats zijn om op elke schermgrootte het volledige menu weer te geven zoals op desktop formaat.

Ontwerp Overwegingen

Bij het ontwerpen van een header zijn enkele overwegingen cruciaal. De balans tussen visuele aantrekkingskracht en functionaliteit is essentieel. Te veel elementen kunnen de header rommelig maken, terwijl een gebrek aan informatie de gebruikerservaring kan belemmeren. Een gezonde balans hierin dus slaan is een must, en laat ook de meningen van anderen in bij het ontwerp proces. Zelf kan je er vaak te dicht opstaan om hier niet met tunnelvisie naar te kijken. Gooi het dus in de groep bij een volgende team vergadering, of schakel je vrienden en familie in voor je freelance website.  

De header van een website is veel meer dan alleen een visuele bovenkant van een pagina. Het is de poortwachter die bezoekers verwelkomt en hen leidt naar wat een site te bieden heeft. Een doordacht ontworpen header is een sleutelelement voor een positieve gebruikerservaring, waarbij gebruiksgemak en esthetiek hand in hand gaan. Het is de eerste indruk die blijft hangen, en daarom verdient de header van een website de aandacht. 

Hoe ziet jouw header eruit van je website? Deel een screenshot met ons!