Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

SEO tips voor ZZPers

SEO tips voor ZZPers
MijnHostingPartner

SEO tips voor ZZPers

SEO voor ZZP'ers: Hoe je je website kunt optimaliseren voor zoekmachines

Als ZZP'er is het belangrijk om online vindbaar te zijn. Het hebben van een website is daarbij essentieel, maar een website hebben alleen is niet genoeg. Je wilt immers dat potentiële klanten je website kunnen vinden via zoekmachines zoals Google, Bing en DuckDuckGo. Daarom is het van belang om je website te optimaliseren voor zoekmachines, oftewel SEO (Search Engine Optimization).

Maar hoe pak je dat als ZZP'er aan? In deze blog post geven we je enkele tips om je website te optimaliseren voor zoekmachines. Zo haal je meer verkeer binnen naar je website waar je niet op een directe basis hoeft te betalen, en kan je dus meer kansen creëren om klanten binnen te slepen. Laten we beginnen!

Zoekwoorden onderzoek

Het begint allemaal met het vinden van de juiste zoekwoorden. Waar zoekt jouw doelgroep naar? Welke zoekwoorden gebruiken zij in Google? Dit kun je achterhalen door een zoekwoorden onderzoek te doen. Er zijn diverse tools beschikbaar, zoals de Google Keyword Planner, die je hierbij kunnen helpen. Met de juiste zoekwoorden weet je op welke termen je je website moet optimaliseren. 

Ook zelf zijn hiervoor zonder extra tools zoekopdrachten voor uit te voeren binnen Google of andere zoekmachine. En kijken naar hoeveel websites concurreren voor de specifieke zoekopdracht. Ook is het van belang dat je hierin kijkt naar wat voor soort website de zoekopdracht resultaten toont. Als er bijvoorbeeld gezocht wordt naar een bepaalde term en je ziet enkel webshops in de eerste pagina, dan is de intentie van deze zoekopdracht om te kopen. Als jij hier een informatieve pagina voor probeert te ranken zal dit in de meeste situaties een verloren missie zijn. Kijk dus niet alleen naar de zoekwoorden waar je voor kunt ranken, maar ook voor de huidige resultaten die hiervoor instaan. 

Optimaliseer je content

Als je weet op welke zoekwoorden je je website wilt optimaliseren, is het belangrijk om deze zoekwoorden op de juiste plekken te verwerken in je content. Denk hierbij aan de titels en headers van je pagina's, maar ook aan de tekst zelf. Zorg er wel voor dat de tekst leesbaar blijft en niet geforceerd overkomt. Teveel zoekwoorden in een alinea proppen of opzettelijk er onnodig in verwerken gaat niet ten goede aan de gebruikerservaring. En kan hierdoor ook weer negatief reflecteren in je Google positie. 

Het optimaliseren van content is ook van toepassing op de gebruikte media op je website, zorg ervoor dat afbeeldingen in elke geval een alt beschrijving hebben die overeenkomt met de afbeelding. En dat dit pakkend werkt voor bezoekers.

Gebruik metadata

Metadata zijn de gegevens die je aan een webpagina kunt toevoegen om deze te beschrijven voor zoekmachines. Het gaat hierbij om de titel, omschrijving en URL van de pagina. Zorg ervoor dat deze metadata relevante zoekwoorden bevatten en beschrijvend zijn.

Installeer een SEO plug-in binnen je Content Management Systeem 

Een van de voordelen van het gebruik van een Content Management Systeem zoals WordPress is dat er overal wel een plug-in voor te vinden is. SEO is ook een onderdeel waar verscheidende opties voor zijn om dit proces gemakkelijker te maken, of anderzijds je verder helpen hierin. Yoast SEO is hier een populaire optie voor, echter een zware plug-in die veel onnodige zaken toevoegt. 

Betere opties hierin zijn bijvoorbeeld The SEO Framework en SEOPress. Deze zijn vele malen lichter dan YoastSEO en geven je enkel tips waar het ook daadwerkelijk toe doet. Als je enigszins meer ervaren bent dan raden we de overstap naar een van deze plug-ins sterk aan, laadsnelheid van je website zal hier ook mee vooruit gaan.   

Bouw backlinks op

Een belangrijk onderdeel van SEO is het opbouwen van backlinks, oftewel links vanaf andere websites naar jouw website. Dit laat zoekmachines zien dat jouw website relevant en belangrijk is. Maar hoe bouw je backlinks op als ZZP'er? Denk hierbij aan het schrijven van gastblogs voor andere websites of het vragen om een vermelding op websites van samenwerkingspartners. Social media contact met andere personen in jouw veld kan hiervoor ook een middel zijn om backlinks te verzamelen. 


Houd je website up-to-date

Een website die regelmatig wordt bijgewerkt en vernieuwd, wordt door zoekmachines als relevanter gezien. Zorg er daarom voor dat je regelmatig nieuwe content toevoegt aan je website, zoals blogs, nieuwsberichten of projectupdates.

Het optimaliseren van je website voor zoekmachines vergt tijd en energie, maar kan wel veel opleveren. Met de bovenstaande tips kun je als ZZP'er aan de slag om je website te optimaliseren voor zoekmachines en zo meer online zichtbaarheid te creëren. Vergeet niet dat SEO een doorlopend proces is en dat het belangrijk is om regelmatig te monitoren en bij te sturen waar nodig.