Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Met een website stoppen

Met een website stoppen
MijnHostingPartner

Met een website stoppen

Er zijn een hele hoop redenen om met een website te stoppen, of je nu simpelweg geen tijd meer hebt om hieraan hebt te spenderen. Geen animo meer hebt om verder te gaan of om het sluiten van een bedrijf. Wanneer je wilt stoppen met een website zijn er een aantal overwegingen en stappen die je kunt of moet zetten. Laten we deze bespreken in deze blog post!

Stoppen met de website, waarom niet doorgeven of verkopen? 

Een website stoppen kan natuurlijk een simpele overweging zijn voor je, als jouw bedrijf bijvoorbeeld stopt, of je wilt jouw blog post website verwijderen dan kan je dit eenvoudig stopzetten en verder verlaten. Soms, of zelfs vaak, is een website en de domeinnaam hierbij een waardevol iets. Hoe ouder jouw website en hoe meer content hierop heeft gestaan of staat des te waardevoller jouw website kan worden. Wanneer jouw blog website bijvoorbeeld voor een aantal commerciële keywords binnen Google rankt, dan kan dit zeer interessant zijn voor bedrijven die in dezelfde markt zich begeven. 

Het kan dus het geval zijn dat je een website kunt doorgeven aan iemand die hier interesse in heeft om door te zetten, of een bedrijf die hem wil aanschaffen. Dit brengt uiteraard wel iets meer geregel met zich mee waar je wellicht geen zin in hebt. Maar kan je tegelijkertijd veel geld schelen, of in ieder geval niet alle moeite die je in de website hebt gestoken over de jaren teniet doen. 

Om geïnteresseerden te vinden voor je website kan je kijken naar de populairste termen waar je voor rankt, en hierin kijkt naar de andere partijen die ook in de zoekopdrachten vermeld staan. Of hierop adverteren. Met deze partijen kan je dan contact opnemen om te overleggen of hier wellicht interesse voor is. Presenteer dan gelijk enig bewijs of stel vertrouwen vast op een manier, website eigenaars krijgen vele duizenden mails per jaar. Ook is per jouw sociale media kanalen contact op te nemen, dit werkt vaak wat directer dan mail.

Websites met veel content en een hoop links van andere domeinen kunnen al gauw duizenden euro’s waard zijn.

Een website “fysiek” stopzetten en verwijderen

Wanneer je wilt stoppen met de website en hem nog wel op de achtergrond wilt bewaren dan kan je dit doen door de website op pauze te zetten. Via het control panel of klantenpanel valt hij dan te pauzeren, waardoor je de standaard IIS pagina te zien krijgt op de website hosting. Dit houdt gelijk alles tegen en ook andere pagina’s naast de homepagina zijn niet meer te bereiken via het internet. 

Als je geheel de website wilt gaan verwijderen dan kan je dit ook weer op meerdere manieren doen, of je kan hiervoor het pakket en domeinnaam per direct opzeggen in het klantenpanel. Of je kan eerst de website verwijderen met database via het control panel. En hierna de diensten opzeggen. Denk ook aan de mail die nog wel actief blijft, deze is ook stop te zetten via het control panel. 

Zodra je de content of bestanden van een website verwijderd dan is dit ook echt weg, zorg er dus voor dat als je hier toch nog wat van wilt bewaren dat je hier een lokale backup voor maakt op je computer. Het is mogelijk door MijnHostingPartner.nl om nog te kijken in onze server image backups, maar hier zitten kosten aan verbonden om terug te zetten. Denk hier dus goed over na voordat je dit in gang zet. 

Een website verwijderen van het internet, geen makkelijke opgave

Als je een website geheel wilt verwijderen uit het internet, dan heb je wat meer werk te doen. En heb je er ook kans op dat het niet helemaal lukt. Zodra je namelijk wat publiceert op het internet kan het zijn dat dit geïndexeerd en op een of andere manier wordt opgeslagen. Zowel door robots van Google, Bing of andere zoekmachines, of gearchiveerd door bijvoorbeeld archive.org zijn waybackmachine. 

Om jouw website geheel van het internet te schrobben zal je eerst moeten identificeren waar deze allemaal op geïndexeerd staat. Daarvoor valt Google zelf te gebruiken om te achterhalen waar jouw website genoemd wordt. En aan de hand daarvan kijken of dit te verwijderen valt. Als laatst kan je jouw website laten de-indexeren in Google, hiervoor is Google Search Console te gebruiken om de website geheel te verwijderen. 

Het Domein stopzetten

Het domeinnaam kan je los beschouwen van de website, daarom zijn ze ook los van elkaar op te zeggen bij ons. Als je echter geheel wilt stoppen met de website en domeinnaam dan valt dit geheel op te zeggen. Wanneer je nog wel het domeinnaam in je portfolio wilt houden dan is dit mogelijk door enkel het hosting pakket op te zeggen. 

Een domeinnaam alleen kan voor een dusdanig klein bedrag jaarlijks worden verlengd dat dit vaak de logischere keuze is om vast te houden, in plaats van geheel op te zeggen. Zodra je dit opzegt dan duurt dit in elk geval nog een zekere periode tot deze weer vrij op de markt komt, er zijn echter zat partijen die hier op azen en hem zullen oppakken als hier nog veel links naar verwijzen. Wanneer je hier zelf op een later tijdstip dus wellicht nog wat meer mee wil doen dan kan dit ook een dure hobby zijn om weer te bemachtigen. 

Er zijn dus voldoende redenen om goed over na te denken wat je met jouw domein en website gaat doen zodra je ervan af wilt. Kijk rond in je omgeving en vraag eens na wat iemand nog wilt geven voor je werk. Het kan maar zo een leuk bedrag opleveren!