Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Levensduur van een website

Levensduur van een website
MijnHostingPartner

Levensduur van een website

Een website heeft in de meeste gevallen een lang leven, mits alles goed gaat natuurlijk met jouw bedrijf, hobby of portfolio kan je altijd de website in leven houden en bezoekers hiernaartoe trekken. Wat is de levensduur van een website precies? En welke veranderingen heeft een website in zijn levensduur? Laten we dit even bespreken in deze blog post. 

Een website staat in de meeste gevallen niet stil, er zijn altijd artikelen die live gezet worden, nieuwe updates van content, updates aan de website zelf qua techniek en functie, en nog vele andere onderdelen die wijzigen in de levensloop. De levensduur van een website wordt ook vaak bepaald aan een aantal externe factoren, is er bijvoorbeeld iemand die de website nog in leven houdt of hier periodiek aan werkt? Of staat de website al jaren stil? Vaak zijn websites die puur en alleen als visite kaartje fungeren niet zo spannend in hun ontwikkeling. Na de eerste live zetting en het maken van de website gebeurd er niet zo gek veel meer mee. Websites zoals een webshop, een portfolio of een bedrijvenwebsite gaan vaak meerdere veranderingen door. De techniek op de achtergrond update namelijk, en hier komen vaak nieuwe producten, functies en content bij. Laten we verder induiken waar een website in zijn levensloop in veranderd.

Het uiterlijk van een website

Voorbij zijn de tijden dat een website alleen op een groot scherm van een desktop werd bekeken, met de eerste smartphones werd dit al in gang gezet. En nu vrijwel iedereen wel een mobiele telefoon bezit die geschikt is voor internet browsen, is dit zelfs de meerderheid geworden waarop jouw website mee bekeken wordt. Een website die geschikt is voor mobiel is dus al lange tijd niet meer weg te denken. Waar eerst een website een aparte URL kreeg, of een sub domein, is dit ook al niet meer het geval. Een website dient voor alle apparaten geschikt te zijn en over dezelfde functionaliteit beschikken. Bijvoorbeeld bij een webshop dienen bestellingen te worden geplaatst met een mobiel, tablet en een laptop of desktop. 

Vele oudere websites die je nog af en toe tegenkomt zijn hier niet geschikt voor, en zal je met een combinatie van inzoomen en uitzoomen de informatie kunnen bereiken. Of je ziet hier een andere URL voor zoals m.sidn.nl. Wat dus niet meer van deze tijd is. 

Zodra je dus ziet dat jouw website hierop achter komt te lopen dan is het tijd om de levensloop van jouw website te overwegen. Wanneer jouw website niet meer geschikt is om op alle apparaten fatsoenlijk weer te geven, dan is het tijd om of over te stappen op een nieuwe website, of een nieuw uiterlijk. 

Nieuwe content voor een website 

Nieuwe content voor een website dient een regelmatig item te worden op de agenda. Wanneer je een website al een langere tijd runt en je hebt hier al een poos niets aan gedaan, en als het je ontbreekt aan motivatie om hier mee door te gaan. Dan kan het ook tijd zijn om vaarwel tegen de website te zeggen en dit op te heven. Wanneer je namelijk niet gedreven meer bent om te schrijven voor een website of een onderwerp, dan kan het natuurlijk een hele opgave voor je zijn om hier mee door te gaan.

Zonder nieuwe content kan een website in de vergetelheid raken en niet meer bezocht worden, zoekmachine algoritmes staan namelijk niet stil en ook enige competitie niet. Wanneer jouw website steeds verder zakt in de Google zoekresultaten en je hebt geen motivatie om hier aan verder te sleutelen. Dan kan het een teken zijn dat de levensloop van een website tot zijn einde komt.

Nieuwe techniek voor een website

Wanneer een website niet bijgehouden wordt met de achterliggende techniek dan wordt de levensduur van een website hosting ook sterk verminderd. Risico’s die hiermee gepaard zijn bijvoorbeeld dataverlies door het achterlopen van de versies. Malware injecties in lekken die gevonden worden en de website dus overnemen om dit te verspreiden. Zodra je een website publiceert en vervolgens niet onderhoud dan is het een kwestie van tijd voordat er iets kapot gaat, overgenomen wordt of op een andere manier fout gaat. Onderhoud aan een website is tevens een item wat op zijn minst elke maand even bijgehouden dient te worden. Als je hier de juiste maatregelingen voor treft dan is dit een uurtje werk. Als je hier de boel de boel laat gaan dan zal je hier een weektaak soms aan hebben. 

Overname van een website

Mocht je optiek veranderen over een website dan kan je er ook voor kiezen om een website te verkopen. Er zijn meerdere plekken of marktplaatsen beschikbaar waar jij jouw website op kunt aanbieden. Als een website een goede historie heeft en content dan is het vaak meer waard dan je wellicht zou denken. En het kan nooit kwaad om eens op een marktplaats te zetten om te kijken wat er te halen valt. Onthoudt dit dus wanneer je de levensduur van een website ziet stagneren onder jouw hoede. En wellicht hem kan doorverkopen aan iemand die hier wel nog mee door wil gaan en de levensduur van de website kan verlengen.

Wanneer is het tijd voor een nieuwe website? 

Een website kan door al deze redenen zakken in de zoekresultaten en in de vergetelheid zaken. En dus beschouwt worden als een “dode” website. Want is een website zonder bezoekers nog zinvol om te bewaren? Dat is vaak niet het geval. Een website die geen bezoekers meer ontvangt, geen goede resultaten meer boekt in de zoekmachines en al niet meer bijgehouden wordt. Dan is het tijd om afscheid te nemen van de website, want de kosten om een website lopen natuurlijk gewoon door, al zijn deze uiteraard bijzonder laag bij MijnHostingPartner.nl.