Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Keuze tussen een thema en een thema builder in WordPress

Keuze tussen een thema en een thema builder in WordPress
MijnHostingPartner

Keuze tussen een thema en een thema builder in WordPress

Dit artikel schrijven we naar aanleiding van een hoop gesprekken met klanten en eigen ervaring hierin. Met een WordPress website heb je de gelegenheid om te kiezen tussen een regulier thema, en een thema met een website builder. Er zijn meerdere tools beschikbaar die je de gelegenheid geven om een standaard thema op de schop te gooien en verder aan te passen naar wens. In dit artikel willen we graag een aantal pijnpunten bestempelen en je hopelijk wat toe te lichten hoe een thema en een thema builder in elkaar steken. En waarom je voor de een moet kiezen. Laten we beginnen!

WordPress zelf staat ervoor om jouw de kans te geven om zonder veel rompslomp een website neer te zetten en te gaan gebruiken. Iedereen die de motivatie heeft om zich in te lezen in bepaalde materie zoals onze kennisbank kan een WordPress website opzetten. Waar WordPress voornamelijk in uitblinkt is het voorop zetten van de content die je schrijft. Vanaf de Core opgebouwd tot een tool voor bloggers om een blog te gaan beginnen, is het al snel uitgegroeid tot de meest gebruikte tool om een website op te zetten. Van een blog naar portfolio websites en webshops. Met thema’s en plug-ins kan een WordPress website nog verder aangepast worden aan jouw wensen. In dit artikel leggen we verder even de focus op wat er allemaal op gaat met een Thema keuze. Er bestaan een drietal werkwijzen voor het designen van een website.

Een ready to go thema

Wat voor het merendeel van de WordPress gebruikers voldoende is, zijn de thema’s die je kan downloaden via WordPress zelf. En via diverse marktplaatsen. Deze thema’s zijn vaak gratis te downloaden en te gebruiken, met optie tot een aankoop voor alle functies. Of ze zijn te kopen voor rond de 50 euro meestal op diverse marktplaatsen. Deze thema’s zijn ervoor gemaakt om gemakkelijk in gebruik te zijn, en zonder veel aanpassingen gelijk aan de slag te kunnen gaan. Het is belangrijk met dit soort thema’s dat je hier ervoor zorgt dat jouw gewenste thema vaak bijgewerkt wordt. En bij voorkeur al een geschiedenis heeft van tevreden gebruikers, en aangetoonde snelheid en efficiëntie. Kijk dus rond bij de ervaringen en zorg ervoor dat je jouw huiswerk doet naar het thema. 

Een mooi voorbeeld zijn de thema’s die standaard bij een WordPress installatie worden geleverd. Deze thema’s worden ontwikkeld door het team van WordPress zelf, en geven je de gelegenheid om ook zonder installatie van een derde partij thema gelijk aan de slag te kunnen. Met een thema van WordPress zelf kan je ervan uit gaan dat jouw website thema een lange tijd updates krijgt. We zien nog steeds updates voorbij komen van een standaard thema uit 2014 die in 2021 nog steeds worden bijgewerkt.

Zolang je bij een aantal thema’s blijft die een solide reputatie bieden, support aanwezig hebben en een brede gebruikersbasis. Dan kan je zorgeloos gebruikmaken van een ready to go thema. 

Voor beginners, ervaren webmasters en daartussen zijn ready to go thema’s een uitstekende keuze voor vrijwel elke website hosting. Mits je een goed thema uitkiest beschik je over een snelle website, die goed in elkaar gestoken is qua code. Om deze redenen raden wij vaak aan om hier dus voor te gaan. Zeker als beginner.

Combinatie van een thema en een website builder

Er zijn een aantal website builder of thema builders op de markt die je de kans geven om jouw WordPress website aan te passen. Ik ben persoonlijk geen fan hiervan, voel je vrij om het niet met me eens te zijn. Deze website builders hebben namelijk een aantal grote nadelen. Nummer 1 is dat deze thema builders een enorme hoeveelheid onnodige code toevoegen aan elke pagina. Dit neemt jouw mooie resultaten qua snelheid weg, en zorgt ervoor dat er een hoop overbodige code geïnjecteerd wordt op vrijwel elk aspect van jouw website. Voor elke aanpassing of item wat je wilt hebben op een pagina moet namelijk een hoop ingeladen worden om dit mogelijk te maken. Dit resulteert vaak in hele stukken code die niet efficiënt zijn opgebouwd. 

Verder neem je ook de eenvoud van WordPress voor een groot deel voor jezelf weg, het schrijven van posts en pagina’s steekt vaak net even anders in elkaar bij een thema builder. En de werkwijze wordt hierdoor anders en niet altijd beter. 

Veel website designers die in te huren zijn voor het maken een custom thema binnen WordPress worden gemaakt met Thema builders. Wanneer je dit dus overweegt om te laten bouwen is het raadzaam om hier eerst navraag naar te doen of dit gebruikt wordt om jouw thema te bouwen. Als dit het geval is dan raden we aan om hier nogmaals over na te denken. 

Het uitbesteden of bouwen van een eigen thema

Met een WordPress website kan je er ook voor kiezen om een custom thema zelf te bouwen of dit uit te besteden. De betere agency hebben programmeurs in dienst die jouw thema van de grond af kunnen bouwen. Dit heeft als voordeel dat jouw thema efficiënter is dan een thema builder. Als het goed is. Met een thema wat je laat bouwen kan je ook altijd terecht bij de agency wanneer je hier uitbreidingen op wilt zien of andere aanpassingen wilt laten maken. Dit komt natuurlijk wel met een prijskaartje, en kan zo oplopen tot enkele duizenden euro’s aan investering. Hierom is dit dus meer aan te raden voor bedrijven met een budget hiervoor, of als je al met je bestaande thema WordPress website een aantal jaar verder bent en inkomsten hebt. 

Zo kan je dus de keuze maken tussen een thema, een thema builder of een custom thema. Heb je nog verdere vragen hierover? Dan kan je ook altijd even op de chat komen. We helpen je graag verder om te bekijken wat de beste fit is voor jouw WordPress website.