Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Hoeveel schijfruimte neemt een website in

Hoeveel schijfruimte neemt een website in
MijnHostingPartner

Hoeveel schijfruimte neemt een website in

Een website kan opgebouwd zijn uit vele verschillende onderdelen, maar hoeveel schijfruimte heb je nu precies nodig bij het maken van een website in de hosting? Dit behandelen we in dit artikel nog nader. 

Websites zijn opgemaakt uit een hoop verschillende soorten media, bestanden en databases. In de meeste gevallen worden websites gemaakt met een Content Management Systeem zoals WordPress, Joomla of Umbraco. De kale installaties hiervan bestaan louter uit bestanden en een aantal voorbeeld media zoals plaatjes en logo’s die gebruikt worden als demo.

Bestanden eindigen met .php, .css , .html en nog vele andere extensies. Dit zijn de verschillende talen waaruit een website opgemaakt kan worden. Deze bestanden zijn over het algemeen maar een paar kb groot. Foto’s en video’s en databases kunnen meer verbruiken. Laten we nader bekijken hoe dit in elkaar steekt en waar je op dient te letten bij het uitkiezen van een hosting pakket.

De code bestanden

Code bestanden waar een website uit is opgemaakt zal in vrijwel alle gevallen niet zoveel opnemen uit de schijfruimte van een hosting pakket. Om een bestand groter dan 1 mb te krijgen zullen er duizenden regels aan code voor nodig zijn om dit te bereiken. Kale WordPress installaties nemen bijvoorbeeld volledig uitgepakt: 49,2 MB (51.676.719 bytes) in aan opslagruimte. Hier bovenop nemen jouw pagina’s, afbeeldingen enzovoort een stuk meer ruimte in.

Met de hosting pakketten van MijnHostingPartner.nl heb je in de meeste pakketten standaard 25 gigabyte aan schijfruimte beschikbaar. De kale website bestanden zullen dus daar maar een minuscuul percentage van innemen. 

Database van je website

Een database van een website neemt over het algemeen bij de meeste websites niet zoveel data in beslag. Dit komt door het opslaan van grotendeels tekst en links in de database. Bij vooral oudere websites of bijzonder grote websites zal een database pas vaak groter worden dan een paar megabyte. Dit is vaak te danken aan de efficiëntie van een database.

Foto’s en andere media

Nu komen we bij het onderdeel waar in 99,99% van de gevallen de meeste ruimte in gebruik genomen wordt. De media op een website. Over de jaren heen dat je aan een website werkt kan je een groot aantal afbeeldingen en video’s op een website kwijt. Hier zitten vaak grote bestanden bij die de schijfruimte sneller weg kunnen nemen. Echter moet je onthouden dat je met 25 Gigabyte een grote opslagruimte tot je beschikking hebt. Waardoor je over ruim voldoende ruimte beschikt om een website te hosten. Indien je meer ruimte nodig hebt dan valt dit altijd bij te bestellen.

Een handige wijze om de opslagruimte onder controle te houden is om de afbeeldingen te comprimeren. Dit is niet alleen beter voor je opslagruimte, maar ook van de prestaties en snelheid van een website. Foto’s van 1 mb veroorzaken lange wachttijden voordat een website ingeladen wordt op bijvoorbeeld mobiele apparaten. Lees het artikel over het comprimeren van afbeeldingen op het web om hier het meest uit te halen. 

Een concreet voorbeeld van twee verschillende WordPress websites

Het is natuurlijk fijn om een idee te hebben aan hoeveel ruimte een WordPress website inneemt. De volgende websites zijn ouder dan een jaar en verschillen in gebruikte opslagruimte. Met een website die over meer dan 90 blog posts beschikt en de andere rond de 40 posts. 

Hoeveel schijfruimte neemt een website in
Hoeveel schijfruimte neemt een website in

Zo zie je dat zelfs websites die over vele duizenden bestanden beschikken nog niet eens boven de 1 gigabyte uitkomen. Dit verschilt natuurlijk sterk per website. Maar geeft je een idee over hoeveel ruimte een WordPress website in kan nemen in de hosting space. Maak je gebruik van vele video’s op je website dan kan dit een vele malen groter uitvallen. Echter zijn video’s ook altijd extern te hosten op bijvoorbeeld YouTube. Lees meer daarover in het toegewijde artikel.

Wil je ook weten hoeveel schijfruimte jouw website gebruikt in de hosting? Kijk in het control panel of bekijk de bestanden via een FTP client zoals FileZilla. En maak gelijk een backup als je hem toch open hebt staan!

Opslagruimte voor email

Aangezien we bij MijnHostingPartner.nl geen onderscheid maken in en alle diensten onder 1 25 gigabyte verzamelen deel je deze ruimte ook met de email accounts die je aanmaakt op de hosting space. Een typisch mail account wat gebruikt wordt voor het ontvangen van nieuwsbrieven, contact met klanten en leveranciers kan al gauw jaren vooruit met een account van 5 gigabyte. Mits je de prullenbak af en toe eens een keer opschoont. Binnen onze Webmail die mogelijk wordt gemaakt door Smartermail zie je dit op een gemakkelijke wijze hoeveel ruimte een email account inneemt. 

Ga via de webmail naar de instellingen om dit in te zien: 

Hoeveel schijfruimte neemt een website in

Zoals je ziet in dit artikel dan valt het allemaal reuze mee hoeveel schijfruimte je verbruikt voor het hosten van een website. En kan je met onze hosting pakketten over het algemeen jaren vooruit voordat je eens moet nadenken over het opschonen van oude data of het overstappen op een groter pakket. 

Dat maakt MijnHostingPartner.nl een partner voor het hosten van jouw website! Voor een scherpe prijs een bijzonder gunstig hosting pakket.