Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Hoe werkt pop, imap, smtp en exchange?

Hoe werkt pop, imap, smtp en exchange?
MijnHostingPartner

Hoe werkt pop, imap, smtp en exchange?

Als je gebruik maakt van email hosting dan ben je vast bekend met de verschillende mail protocollen.Je hebt pop, imap, smtp en exchange maar wat houdt dit precies in?

We gaan in deze blogpost doornemen wat deze protocollen precies doen en wat de voor en nadelen hier van zijn.

POP

POP staat voor Post Office Protocol en het is een protocol waarmee je de mail op kan halen van de server.Het protocol heet zo omdat het vergelijkbaar is met naar het post kantoor gaan.

Je gaat dan naar het post kantoor en vraagt je post op en vertrekt vervolgens weer, het zelfde wordt door de server gedaan.

De server maakt hierbij verbinding met de server en er wordt vervolgens door de server gekeken of er nieuwe berichten voor je zijn.

Als je nieuwe mail hebt dan zal je dit in je inbox zien verschijnen.Nadat je de berichten hebt opgehaald zal dit van de server verwijderd worden en lokaal opgeslagen worden.

Zo maak je dus eigenlijk maar heel kort verbinding met de server zodat je de mail ook offline kan lezen.Ook op de server zal je mailbox dan veel minder snel vol raken.

Een nadeel is wel dat het soms wel even kan duren voordat je een mail daadwerkelijk in je inbox ziet.Vaak zal dit echter niet heel lang duren, over het algemeen is dit maximaal een half uur.

POP is gelukkig gemakkelijk in te stellen in je gewenste mail programma.Je kan hiervoor pop.mijnhostingpartner.nl gebruiken met poort 110.

POP is aan te raden als je de mail op 1 computer wilt hebben aangezien het lokaal opgeslagen wordt.Als je dit over meerdere apparaten wilt dan kan je hiervoor gebruik maken van IMAP

IMAP

IMAP staat voor Internet Message Access protocol en is geschikt als je de mail op meerdere apparaten wilt benaderen.Met het IMAP protocol wordt er verbinding gemaakt met de server en de data van de server wordt dan vervolgens weergeven in je inbox.

Als je hier gebruik van maakt heb je eigenlijk constant verbinding met de server.Het voordeel hiervan is dat je eigenlijk vrijwel altijd direct je mail ontvangt zodra je verbonden bent met de server.

Vooral als je gebruik maakt van meerdere apparaten is dit de beste oplossing die je kan gebruiken.Als je dan bijvoorbeeld een laptop mee neemt naar je klanten kan je gewoon op je mail antwoorden.

Een ander voordeel is dat als je bijvoorbeeld een map aan maakt binnen je mailbox dat die op andere apparaten ook beschikbaar is.Alles is dus het zelfde ingedeeld op elke mailbox omdat dit verder synchroon loopt met de mailbox.

Een nadeel is wel dat wanneer je geen internet verbinding hebt dat je ook geen toegang hebt tot je mailbox.Ook zal je mailbox sneller vol raken, gelukkig kan je dit op onze hosting zelf instellen hoe groot je mailbox is.

SMTP

Niet alleen het ophalen maar ook het versturen van berichten is net zo belangrijk.Hiervoor wordt tegenwoordig het SMTP protocol gebruikt.

SMTP staat voor Simple Mail Transfer Protocol en wordt gebruikt om mails te versturen vanuit je mail programma.Dit protocol bestaat al vrij lang en daarom heb je de kans dat zonder extra beveiliging kans dat je mails onbeveiligd zijn of als spam gezien wordt.

Om dit veiliger te maken kan je bijvoorbeeld je verbinding over TLS inschakelen, je kan dit verder in je mail programma instellen.In Outlook selecteer je dan bij het instellen van je mail account StartTLS.

Bij de uitgaande server kan je dan poort 587 in plaats van 25 gebruiken.

Als je dit hebt gedaan dan is het versturen van mails al direct een stuk veiliger echter heb je nog wel kans dat de mails in de spam folder belanden.Je kan dan hiervoor DKIM activeren.

DKIM staat voor Domain Keys Identified Mail en voegt een extra controle toe bij het versturen van mails.Hierbij wordt er een extra handtekening toegevoegd zodat de ontvangende partij kan zien dat de mail daadwerkelijk van jou af komt.

Exchange

Exchange is een stuk software van Microsoft en is gemaakt om al je mail software te synchroniseren op al je apparaten.Dit wordt mogelijk gemaakt doordat ze outlook beschikbaar maken in online omgeving.

Deze omgeving zal verder werken op elk apparaat waar je exchange op hebt ingesteld.Niet alleen je mail wordt hier gesynchroniseerd maar ook je agenda, afspraken en je contacten.

Als je optimale mail wilt voor je bedrijf dan is het ook aan te raden om exchange te gebruiken.Het enige nadeel is wel dat hier extra kosten aan verbonden zitten.

Gelukkig is dit niet veel en voor een mailbox van 5GB ben je 3.99 ex BTW per maand kwijt.Exchange wordt op vrijwel elk mail programma ondersteund dus je hoeft je hier ook geen zorgen om te maken.

Mocht je verder nog vragen hebben dan je altijd kijken of er een chat medewerker aanwezig is.Indien er niemand op de chat aanwezig is kan je een ticket aanmaken via ons ticket systeem.Contact via Facebook of Twitter is ook mogelijk.