Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

Domeinen of websites verkopen

Domeinen of websites verkopen
MijnHostingPartner

Domeinen of websites verkopen

Een website of domeinnaam met historie en content is in de meeste gevallen wat waard. Wanneer je de motivatie verliest voor een domeinnaam of website kan je het simpelweg laten verlopen. Of je kan hier nog een poging wagen om te verkopen aan een andere partij. Laten we even behandelen hoe dit in zijn werk gaat en hoe je hieraan kan beginnen.

Websites en domeinnamen zijn in een hoop gevallen nog een bedrag waard. Dit varieert enorm, en heeft te maken met de content die erop staat. In welke niche dit zich bevind. Of dit een website is die overgenomen kan worden door een andere persoon of organisatie. En welke hoeveelheid verkeer een website ontvangt. Al deze factoren en meer zorgen ervoor dat een website of domeinnaam een bepaalde waarde heeft. Een website of domein kan amper de jaarlijkse kosten van registratie waard zijn, of dit kan in de tienduizenden euro’s oplopen. De sky is the limit. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel een website zoals Tweakers waard is met zijn vele bezoekers op maandbasis. 

Laten we dieper ingaan op de vele factoren die hier bij meespelen.

Waarde bepalen van een website

De waarde bepalen van een website is een kwestie die zeer lastig in te schatten is, de hoofdregel is dat je het maandelijkse bedrag wat de website verdient ongeveer x30 doet als basislijn. Dus een website die zoon 150 euro in de maand verdiend aan AdSense inkomsten. Kan dan van eigenaar wisselen voor 4500 euro.  Dit is echter een ruwe schatting en kan per website verschillen. Mocht je hier een aparte broker voor willen inschakelen dan zijn die ook ruim beschikbaar. Doe hier wel even je eigen onderzoek verder naar. 

Waarde wordt naast de netto inkomsten van een website ook bepaald door een aantal andere factoren. Er wordt bijvoorbeeld gelet op de gebruikerstrend van een website. Mocht je een maand in het jaar hebben waar de website het meest verdiend, en de rest van het jaar vrijwel niets, dan zal dit ook een grote impact hebben op de verkoopsprijs. Ook content is hier weer zeer belangrijk, wanneer de content op een website van lage kwaliteit is, of zelfs overgenomen van andere bronnen. Dan zal dit haast niet te verkopen zijn. Content van elke website dient uniek te zijn en van hoge kwaliteit. 

Naast de content wordt ook gekeken naar het backlink profiel van een website, wanneer dit bijvoorbeeld kunstmatig omhoog gepompt is via lage kwaliteit backlinks dan zal dit ook impact hebben op de algemene gezondheid van een website.  Een Google update later kan er voor zorgen dat een website keldert in de zoekresultaten. Het laatste wat een mogelijke koper wilt natuurlijk. 

Welke websites kan je verkopen? 

Het soort website is ook zeer van belang voor het verkopen van een website. Met een website moet mee te werken vallen. Daarom wordt er voornamelijk gekeken naar een website die gemaakt is in een CMS of Content Management Systeem. Dit maakt een verhuizing makkelijk en er kan vaak gelijk al mee gewerkt worden zonder een nieuwe leercurve. Verreweg het meest populaire CMS is WordPress hosting, en websites die daar mee zijn gemaakt zijn over het algemeen eenvoudiger verkopen dan een custom gemaakte website die wellicht niet op elke server out of the box werkt. 

Het soort website is verder ook van belang,  is dit een informatief blog, of juist een webshop met lokale voorraad, of juist een dropshipping store. De magie achter dropshipping is trouwens bekend onder het algemene publiek, en zelf hebben we ook gemerkt dat dergelijke webshops vaak nauwelijks te verkopen zijn. Levertijd is namelijk te lang en producten van lage kwaliteit voor een hogere prijs is nu eenmaal niet de bedrijfsvoering die een lang leven heeft. 

Ook zijn er natuurlijk vele websites voor verenigingen, organisaties en bedrijven. Dergelijke websites zijn vaak uniek en speciaal gericht op een bedrijf of bijvoorbeeld een sport. Dergelijke websites zijn vaak minder interessant voor kopers aangezien dit hevig verweven is met de huidige eigenaars. 

Waarde bepalen van een Domeinnaam

De waarde bepalen van een domeinnaam is vaak iets eenvoudiger, er wordt gekeken naar autoriteit van een domein en zijn geschiedenis. De domein autoriteit wordt bepaald door een aantal externe tools zoals Alexa rank, Moz rank en tools zoals SEMrush en Ahrefs. Hier is een waarde aan een bepaald domein die ook de verkoopprijs bepaald. Domeinnamen die geassocieerd worden of werden met illegale praktijken, lugubere websites of webshops zijn minder waard dan een domeinnaam die makkelijk te rebranden valt. Een goede historie heeft en ouder is dan enig andere domeinnamen in dezelfde tak. 

Domeinnamen alleen zijn overigens minder waard dan een website, met een website hosting zit er ook namelijk een maandelijks bezoeker aantal aan vast en is de prijs veiliger te bepalen door een mogelijke koper. 

Waar verkoop je dan vervolgens websites of domeinnamen? 

De meningen zijn hierover verdeeld en wij hebben ook helaas geen 1 bron voor je waar we van kunnen zeggen dat je hier altijd terecht kan. Vaak zal dit een combinatie zijn van zelf actie ondernemen, dit kan op Social Media, een banner op de website zelf of het actief benaderen van mogelijke kopers. Of dit kan geplaatst worden op forums, sitedeals.nl is hier een goede kandidaat voor, en geplaatst worden op brokers of diensten die gespecialiseerd zijn in het verkopen van websites en domeinen. 

We raden aan om hier verder op in te lezen op de verschillende namen die we hier hebben vermeld. Voor domeinnamen kan je er ook voor kiezen om dit op  dan.com of SEDO aan te bieden. Hou er echter geen rekening mee dat dit met enkele dagen verkocht is. Vaak zijn domeinen een lange tijd in de verkoop. 

Mocht je verder nog een vraag hierover hebben dan kan je altijd even op de chat komen, en mocht je zover zijn om een website te verkopen dan kan je altijd even contact opnemen met de administratie om na te vragen welke stappen nog verder nodig zijn. Wij als hoster kunnen je helpen met dit gedeelte, helaas niet in het daadwerkelijke verkopen van een website of domeinnaam.