Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

5 elementen voor het ontwerp van een website

5 elementen voor het ontwerp van een website
MijnHostingPartner

5 elementen voor het ontwerp van een website

Het ontwerp van een website is een cruciaal onderdeel van de gebruikerservaring en kan van invloed zijn op de manier waarop bezoekers de website waarderen en gebruiken. Een modern en aantrekkelijk ontwerp kan een website helpen opvallen in een overvolle online ruimte en kan bijdragen aan het opbouwen van merkherkenning en -loyaliteit. Hieronder staan enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het ontwerpen van een moderne en aantrekkelijke website. Gebruik ze nu om jouw website niet alleen zo mooi mogelijk te maken, maar ook het succesvolst!

Doelgroep

Het ontwerp van de website moet passen bij de doelgroep en de boodschap van de website. Een website voor kinderen heeft bijvoorbeeld een heel ander ontwerp nodig dan een website voor professionals in de gezondheidszorg. Het verschil kan hier in zitten in bijvoorbeeld het gebruikte kleurenschema, stijl van de content en het niveau beeldmateriaal. Overal kunnen kleine verschillen inzitten die jouw stijl reflecteren, en dit is ook noodzakelijk om jouw website ontwerp uniek te maken. 

Lay-out

De lay-out van de website moet goed gestructureerd zijn en gemakkelijk te navigeren voor bezoekers. Belangrijke elementen zoals de navigatie, het logo en de belangrijkste inhoud moeten op de juiste plaats staan en gemakkelijk te vinden zijn. Denk dus goed na over de layout van je menu en waar deze zich bevind. Een klevend menu wat met je mee scrolt kan bijvoorbeeld een fijne toevoeging zijn, of een kleine knop om weer gelijk naar boven te navigeren. Beide elementen zijn redelijk eenvoudig te implementeren binnen elke website. 

Kleurenschema

Het kleurenschema van de website moet consistent zijn en passen bij de boodschap van de website. Het is belangrijk om niet te veel kleuren te gebruiken en ervoor te zorgen dat het kleurenschema niet afleidt van de inhoud van de website. Maak ook een notatie van je gebruikte kleuren in hexadecimaal, zodat je altijd exact weet welke kleuren je precies dient te hebben. Dit kan ook handig zijn voor het werk van je collega’s, en kan dan namelijk geen discussie ontstaan over de kleuren, hier is dan namelijk een vaste bron voor die steeds weer gebruikt kan worden. Stem deze kleuren ook af in je website logo indien van toepassing, en ook in je mail verkeer. 

Typografie

Het lettertype dat wordt gebruikt op de website moet goed leesbaar zijn en passen bij de boodschap en de doelgroep van de website. Het is belangrijk om niet te veel verschillende lettertypen te gebruiken en om de grootte en kleur van de tekst goed af te stemmen op de achtergrond. Te ingewikkelde lettertypes kan er ook weer voor zorgen dat dit afleid van de content zelf. Met veel bedrijvenwebsites en officiële zaken is het dus beter om een zakelijker lettertype te nemen dan iets wat meer thuishoort in een basisschoolverslag.

Laad verder als technische tip het font op een website lokaal in, en download dit dus naar binnen je hosting space. Dit kan voor een kleine snelheidsverbetering zorgen, en is tevens één bron minder die extern gehaald wordt. Wat ook weer een privacy issue kan zijn. 

Responsief ontwerp

Het ontwerp van de website moet ook geschikt zijn voor verschillende apparaten, zoals desktops, tablets en smartphones. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de website er goed uitziet en goed functioneert op alle apparaten. Dit doe je voornamelijk door de keuze van een Content Management Systeem en het bijbehorende thema  goed te maken. Vrijwel alle thema’s en layouts zullen al ontwerpen zijn om geschikt te zijn voor mobiele apparaten. Maar het is alsnog goed om dit zelf ook nog te controleren op meerdere schermen. Ook een afbeelding kan je bijvoorbeeld niet correct hebben geschaald wat de gebruiksvriendelijkheid op mobiele schermen niet ten goede kan komen. Test dus altijd periodiek even de hele website goed uit, en houdt ook het rapport hiervoor in de gaten van Google Search Console. Hier wordt namelijk al aangegeven wanneer dit het geval kan zijn. 

Kortom, het ontwerp van een website is een belangrijk onderdeel van de gebruikerservaring en kan een grote invloed hebben op de manier waarop bezoekers de website waarderen en gebruiken. Het is belangrijk om rekening te houden met de doelgroep, de boodschap van de website en de verschillende ontwerp factoren zoals lay-out, kleurenschema, typografie en responsief ontwerp om een moderne en aantrekkelijke website te creëren. Neem nu jouw hosting pakket af bij MijnHostingPartner.nl om jouw website optimaal te hosten! En dat voor lage kosten.