Webhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nlWebhosting | Hosting Nederland  - Mijn Hosting Partner.nl

404 foutmeldingen op je website voorkomen en genezen

404 foutmeldingen op je website voorkomen en genezen
MijnHostingPartner

404 foutmeldingen op je website voorkomen en genezen

Een 404 foutmelding kan schadelijk zijn voor bezoekers van je website, en zelfs jouw scores binnen de zoekmachines. Het geeft aan dat de opgevraagde pagina niet gevonden kan worden, en dus niet bestaat. Bij de meeste Content Management Systemen heb je hier automatisch een foutmelding pagina voor, maar zelfs hiermee kan je een negatieve ervaring niet altijd voor zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze fouten te voorkomen en op te lossen. Hier zijn enkele nuttige tips die je hiervoor kunt gebruiken. 

Hoe ontdek je 404 meldingen?

Het ontdekken van 404 foutmeldingen is de eerste stap natuurlijk, er zijn meerdere tools en manieren om dit verder na te kijken. Maar in het hol van de leeuw, Google,  is het vaak de eenvoudigste optie. Lees snel verder om te kijken hoe je ze kunt ontdekken. 

Nakijken binnen je eigen statistieken

Een van de eerste stappen bij het opsporen van 404 foutmeldingen is het analyseren van je eigen website statistieken. Populaire webanalysetools zoals Google Analytics kunnen je informeren over welke pagina's de meeste bezoekers hebben en welke mogelijk problemen ondervinden.

Het is belangrijk om regelmatig de rapporten van deze tools te bekijken en op zoek te gaan naar pieken in 404 foutmeldingen. Hierdoor kun je snel ingrijpen en de nodige maatregelen nemen om deze fouten te corrigeren. 404 pagina’s kunnen ontdekt worden door te controleren bij de pagina inzichten binnen Google Analytics, en dan alle pagina’s even langs te lopen die opgevraagd worden. Google Analytics zelf is eenvoudig en gratis te koppelen aan de hosting van je website.

Google Search Console controleren

Een andere krachtige tool om 404 foutmeldingen op te sporen is Google Search Console. Deze gratis dienst aangeboden door Google geeft je inzicht in hoe je website presteert in zoekresultaten. En stuurt je automatisch een notificatie per email wanneer er een 404 pagina geserveerd wordt binnen de Google Zoekmachine, of via je Sitemap. 

In de Search Console kun je specifiek kijken naar het rapport Pagina’s. Hier vind je een lijst met pagina's waar Google problemen heeft ondervonden bij het crawlen. Het is raadzaam om deze meldingen serieus te nemen en de juiste stappen te ondernemen om ze op te lossen. Niet elke 404 melding kan echter opgelost worden, zeker niet als deze van een externe bron komen. 

404 foutmeldingen op je website voorkomen en genezen

Hoe voorkom je 404 foutmeldingen?

Nadat je de 404 foutmeldingen in kaart hebt gebracht en terugbracht hebt naar 404 meldingen die je zelf kan oplossen binnen je site, kan je op de volgende wijze de 404 foutmeldingen nalopen. 

URL’s gewijzigd, hierna doorlinken

Een veelvoorkomende oorzaak van 404 foutmeldingen is wanneer URL's op je website worden gewijzigd, maar er geen doorverwijzingen zijn ingesteld. Bij het bijwerken van een website is het van belang om ervoor te zorgen dat oude URL's automatisch doorverwijzen naar de nieuwe locatie. Dit kan worden gedaan met behulp van zogenaamde 301 redirects. Dit zorgt ervoor dat zoekmachines en bezoekers naar de juiste pagina worden geleid. In je Content Management Systeem zoals WordPress zal dit al vaak voor je worden gedaan op de achtergrond, maar dit is nog steeds belangrijk om te controleren. 

Sitemap controleren

Een sitemap is een bestand dat een lijst bevat van alle pagina's op je website. Het is een nuttig hulpmiddel voor zoekmachines om de structuur van je website te begrijpen en alle pagina's te indexeren. Door regelmatig je sitemap te controleren en bij te werken, kun je voorkomen dat er verouderde of niet-bestaande pagina's worden geïndexeerd. Wanneer je sitemap gewijzigd is, kan je deze ook handmatig doorgeven binnen Google Search Console, dit kan je snel helpen om enige fouten voor te zijn. Hier krijg je dan namelijk gelijk inzicht in, en niet pas bij een volgende crawlpoging. 

Typefout in interne of externe link

Een veelvoorkomende oorzaak van 404 foutmeldingen is een typefout in een link, zowel intern als extern. Bij het plaatsen van links op je website, is het verstandig om deze zorgvuldig te controleren om ervoor te zorgen dat ze naar de juiste bestemming verwijzen. Kijk dus altijd nog een keertje op de frontend of de door jouw geplaatste link correct is. Daarnaast is het raadzaam om regelmatig te controleren of externe links naar je website nog steeds geldig zijn. Hier kan Google Search Console je dus ook weer van dienst in zijn. 

Het voorkomen en genezen van 404 foutmeldingen is dus aan te raden voor een soepele gebruikerservaring en een goede indexering in zoekmachines. Door regelmatig even te kijken in de hierboven besproken bronnen kan je enige fouten snel oplossen, en enige bezoekers niet onnodig kwijtraken op je website.