PIWIK installeren

Hoe installeer ik Piwik op mijn webhosting?

Dit artikel legt uit hoe je de statistieken tool PIWIK kan installeren, dit is een uitgebreide statistieken tool die de gegevens opslaat van bezoekers op uw website.

Je hebt een aantal zaken nodig om deze tool te installeren hieronder zie je dit even op een rijtje:
  1. MySQL database en User aangemaakt in het controlpanel.
  2. Filemanager of FileZilla, filezilla vereist natuurlijk een FTP account.
  3. Basiskennis van de mappenstructuur bij ons en het verplaatsen van bestanden
  4. Piwik installatie bestand is hier te downloaden: https://piwik.org/download/

Het Piwik bestand upload je naar de wwwroot en pak je uit op een logische plek, bijvoorbeeld in domeinnaam.nl/analytics. Dit kan echter ook direct in de wwwroot of op een subdomein worden geupload. Aan u de keus.

Hierna ziet je wwwroot er bijvoorbeeld als volgt uit:
PIWIK installeren

Wanneer je de bestanden op orde hebt kan je naar de URL toegaan, in dit voorbeeld is PIWIK in een analytics map geinstalleerd.

https://voorbeeld.mijntestpartner.nl/analytics/

PIWIK installeren

Je komt dan in het installatie scherm. Hier druk je door naar de volgende stap. Piwik zal jouw hosting space nagaan naar de specificaties. Wij hebben de space zo ingesteld naar de laatste beschikbare PHP versie. PHP 7.
Het is een vereiste dat je de laatste PHP versie insteld die beschikbaar is. Dit kan op de volgende manier ingesteld worden.

Tevens dien je op de volgende mappen en bestanden schrijfrechten aan te maken:
  1. tmp
  2. config
  3. Bestand piwik.js in de wwwroot van de installatie.
Dit doe je op de volgende wijze in het control panel.

Wanneer je hier fouten of problemen mee hebt dan geeft Piwik ook de oplossingen aan.

PIWIK installeren

In het volgende scherm zie je de database gegevens die aangevult dienen te worden, bij de rode pijl dien je de host op te geven. Dit is bij de webhosting van MijnHostingPartner.nl altijd uniek aan uw hosting space. Bij deze testomgeving zit de database op mysql 8. Dit is te controleren op de volgende manier.

Denk eraan dat deze gegevens HoofdLetterGevoelig zijn. De adapter instelling dient op MYSQLI te staan.

PIWIK installeren

Wanneer je op Ok drukt zal de installatie verder afgerond worden.

PIWIK installeren

Je maakt hierna je inlog account aan voor Piwik. Gebruik hiervoor een sterk wachtwoord en druk weer op volgende.

PIWIK installeren

Hierna stel je de laatste zaken in voor de installatie zoals de tijdzone en website URL's die je in de gaten wilt houden.

PIWIK installeren

Nu komen we op de laatste stap om Piwik actief te maken. Piwik heeft een tracking script nodig in elke pagina waar je de gegevens van bij wilt houden. Dit stukje code dient in de Head geplaatst te worden in de HTML.

PIWIK installeren

Hieronder volgt een voorbeeld hiervan.

PIWIK installeren

In het volgende scherm ga je naar de Piwik tool zelf en log je in met je zojuist aangemaakt gegevens.

PIWIK installeren

PIWIK installeren

Het kan heel even duren voordat je pagina's zichtbaar zijn. Een aantal keer CTRL + F5 kan de pagina's al naar voren halen.

als laatste extra stap kan je de MIME Type .woff nog toevoegen dit is noodzakelijk voor een aantal plaatjes en templates. Dit voeg je onder websites -> Mime Types toe op de volgende manier:

PIWIK installeren

En dit waren alle stappen die nodig waren om PIWIK te installeren in jouw hosting space., wanneer je nog vragen hebt kan je even op de chat komen of een ticket aanmaken.

keywords: hoe installeer ik piwik statistieken site bekijken installatie