Hoe je kunt controleren of SMTP-poort 25 is geblokkeerd?

Hoe je kunt controleren of SMTP-poort 25 is geblokkeerd?

De standaard poort die wordt gebruikt voor SMTP-verbindingen is poort 25. Een van de meest voorkomende redenen dat je niet in staat bent om berichten te versturen is dat jouw internet service provider (ISP) deze poort blokkeert. Dit is waarom het gebruik van een alternatieve SMTP-poort dan wordt aanbevolen.

Hier is hoe je, afhankelijk van jouw besturingssysteem, kunt controleren of jouw ISP poort 25 blokkeert:

Controleer poort 25 in Windows

Klik op de Startmenu-knop, meestal gelegen op de linker benedenhoek van het scherm. Er is een tabblad genaamd "uitvoeren". Klik erop en een nieuw venster zal verschijnen. In het tekstveld van dit venster dien je cmd te typen vervolgens de "Enter" toets in te drukken. Een ander venster wordt geopend. Het is de zogenaamde "MS-DOS-prompt" of "command prompt". Type gewoon het volgende (onderstaande) commando in de command prompt venster en druk op "Enter":

telnet mijn-domein-name.com 25


Controleer poort 25 in Mac OS

Elke Mac OS wordt geleverd met een voor geïnstalleerde terminal emulator. De terminal is een tool waarmee je opdrachten uit te voeren vanaf de opdrachtregel. Meestal bevindt zich de terminal onder je Mac HD -> "Programma's" directory -> Utilities sub-directory. Wanneer het venster opent, zul je een command line te zien krijgen met een knipperende cursor erop zodat je meteen kunt beginnen met typen. Typ gewoon het volgende (onderstaande) commando in en druk op "Enter":

telnet mijn-domein-name.com 25


Controleer poort 25 in Linux

Open jouw favoriete terminal emulator en voer het volgende (onderstaande) commando in om de verbinding op poort 25 naar jouw website te controleren:

telnet mijn-domein-name.com 25


Resultaten van de 25-poort controleren

Als de test succesvol is, ontvang je een melding zoals deze:

220 smtp.mijnhostingpartner.nl

Als je een bericht krijgt dat de verbinding wordt geweigerd dan raden wij je aan de alternatieve poort te gebruiken voor jouw SMTP-verbinding.


Wat is de alternatieve SMTP-poort en hoe configureert u een e-mail client om dit te gebruiken?

De reden waarom de meeste ISP's de standaard SMTP poort 25 blokkeren is omdat het wordt gebruikt voor het verzenden van ongevraagde e-mails.

Gelukkig bieden e-mail hostingproviders zoals MijnHostingPartner.nl een alternatieve SMTP-poort aan voor het gebruik van hun klanten.

De alternatieve SMTP-poort die alle MHP klanten kunnen gebruiken is poort 26.

Informatie over hoe je de SMTP-poort kunt wijzigen voor de meest populaire e-mail-clients kun je vinden in onze veelgestelde vragen.

Wil je om wat voor reden een alternatieve SMTP-poort te gebruiken, evenals onbeperkte mail accounts en een stabiele maildienst dan kun jij je aanmelden voor een account bij MijnHostingPartner.nl. Onze servers zijn met behulp van "state-of-the-art" bescherming tegen spam-systeem aangepast met ACL filters die ervoor zorgen dat spam gemarkeerd wordt zodat je zelf kunt bepalen wat je daarmee wilt doen.