Google Sites koppelen aan domeinnaam

In dit stappenplan leggen we uit hoe je een website gemaakt met Google Sites kunt koppelen aan je domeinnaam die bij ons gehost is. Er zijn een aantal stappen hiervoor nodig, en binnen deze stappen dient er rekening mee gehouden te worden met de DNS refresh. Een proces wat 3 tot 6 uur kan duren met een .nl domeinnaam, en zelfs langer met andere extensies.

Stap 1.

Om te beginnen met het koppelen van Google Sites is het raadzaam om te controleren of jouw domein al gekoppeld is aan Google Search Console. Doe dit op de volgende wijze:

https://www.mijnhostingpartner.nl/client/knowledgebase/algemeen/google-en-google-adwords/google-search-console-activeren-voor-je-website/

Zodra Google Search Console het domeinnaam al kent, dan zijn de vervolgstappen eenvoudiger uit te voeren.

Stap 2.

De volgende stap kan beter uitgevoerd worden zodra jouw DNS records nog geheel naar ons verwijzen, en we voegen hiervoor een SSL certificaat van Lets Encrypt alvast toe aan de website. Je maakt met Google Sites gebruik van een SSL certificaat van Google zelf, maar om alle URLs correct te laten werken is een SSL certificaat aan onze kant ook noodzakelijk. Dit doe je op de volgende wijze:

https://www.mijnhostingpartner.nl/client/knowledgebase/beveiliging/lets-encrypt-activeren-en-verlengen/

Stap 3.

Koppel op de volgende wijze jouw domeinnaam aan Google Sites, als voorbeeld gebruiken wij hiervoor google.mijndemopartner.nl, maar jouw domein is gewoon kaal hier in te voeren. Dus bijvoorbeeld enkel maar:

domeinnaam.nl

Hier hoeft niet geen "google" voorgezet te worden. Wel dient hier bij Google Sites altijd www voorgezet te worden in de prefix. Ga naar het tandwiel binnen Google Sites, en ga naar Aangepast domeinen. Selecteer vervolgens Instellen starten.

Google Sites koppelen aan domeinnaam

Voer hierna jouw domeinnaam in, met dus in het eerste veld hier www erin vermeld.

Google Sites koppelen aan domeinnaam

Ga hierna door met volgende, en noteer even in een kladblok de gegevens die getoond worden. Je dient dus een CNAME DNS record toe te voegen die als volgt geldt:

Naam:    www

Waarde:   ghs.googlehosted.com.

Dit doe je op de volgende locatie bij ons in het Klantenpanel:

https://www.mijnhostingpartner.nl/client/knowledgebase/dns/dns-bewerken-via-het-klantenpanel/

Om dit toe te kunnen voegen dien je het standaard aangemaakte A record van www te verwijderen. Dit vervang je dus met het bovenstaande CNAME record.

Google Sites koppelen aan domeinnaam

Hierna zal hier de DNS refresh overheen gaan, wanneer hij pas gevonden kan worden door Google. Controleer je DNS records en zorg ervoor dat je de volgende records erin hebt staan, 1 A record naar het IP adres van ons, en 1 CNAME record naar Google.

Google Sites koppelen aan domeinnaam

Het standaard A record van ons is dus vaak niet het IP Adres wat je hier ziet weergegeven. Maar dit kunnen er een hoop verschillenden zijn. Bij twijfel, vraag dit even aan ons na via ticket of per chat.

Enige andere A records met naam www.,  ftp.  en *  zijn in deze allemaal niet relevant, en kunnen in het geval van www en * verwijderd worden. Enkel het ftp a record zal niet voor problemen hierin zorgen.

Stap 4.

Als laatste is de stap om je website door te sturen naar www.jouwdomein.nl. Dit doe je door een 301 redirect toe te voegen onder websites in het klantenpanel. Navigeer naar Mijn Producten in het klantenpanel -> ga naar Websites -> website -> en hierna naar Redirect tabblad.  Hier voeg je jouw volledige domeinnaam in met www hiervoor. Gebruik ook de prefix voor https. Selecteer permante redirect hierbij.

Google Sites koppelen aan domeinnaam

Stap 5. Controleren en afwachten

Dit zijn enige stappen die uitgevoerd dienen te worden, met dus ook enige wachttijd hierin die gegeven dient te worden. Het is belangrijk om na al de stappen het nodige te controleren. Pak in een schone internet browser, zoals Google Incognito modus. En test de volgende exacte combinaties met jouw domeinnaam hierin verwerkt.

https://www.

https://

http://

http://www.

Als je alle stappen in de juiste volgorde hebt uitgevoerd, dan moet jouw domeinnaam met al deze variaties correct werken.

Als dit nog niet functioneert, wacht dan nog 24 uur alvorens het opnieuw te proberen.

Als dit hierna nog niet functioneert, controleer dan alle stappen nogmaals apart, en test met bijvoorbeeld dnschecker.org wat er zoal gevonden wordt van je domeinnaam. Test hierin ook goed uit zonder en met www voor je domeinnaam. Mocht je er niet uitkomen, maak dan een ticket aan richting de helpdesk, met hierin een screenshot van je DNS records, en je instellingen binnen Google Sites.

Google Sites koppelen aan domeinnaam