Beste klant,

Begin dit jaar hebben we een aanval gehad waarvan we inmiddels weten dat het gaat om LockerGoga ransomware. LockerGoga is een kwaadwillend ransomware-programma. Het is gemaakt om gegevens op computers te versleutelen en gebruikers te chanteren door losgeld te vragen. Echter is gebleken dat in de meeste gevallen na betaling van het losgeld de aangeleverde sleutel niet werkte. Aan elk versleuteld bestand voegt LockerGoga de ".locked !?" toe of ".locked" extensie toe. Een "1.pdf" -bestand wordt bijvoorbeeld "1.pdf.locked !?" of "1.pdf.locked" en is daarom niet meer bruikbaar. Helaas is 100% preventie tot op de dag van vandaag nog steeds niet mogelijk voor deze ransomware. Inmiddels is bekend dat er meerdere hosters geraakt zijn door deze variant, maar dat er ook andere bedrijven zijn getroffen. Zo is bijvoorbeeld een van de grootste werkgevers van Noorwegen, Norsk Hydro, gedupeerd  en is daar al voor ruim 40 miljoen dollar aan schade aangericht. 

Verschillende partijen waaronder ook Microsoft hebben hulp aangeboden te helpen maar tot op heden helaas nog zonder resultaat. Het wachten is helaas nog steeds op een sleutel die alle bestanden weer vrijgeeft. Tot die tijd is het afwachten. Voor onze klanten die gedupeerd zijn en ook geen backup hadden van hun website / data hebben we al in een vroeg stadium geadviseerd om opnieuw te beginnen. Als de bestanden dan vrijgegeven worden dan kan op dat moment bekeken worden wat er mee dient te gebeuren. 

Verder hebben we onlangs weer een bezoek gehad van de politie afdeling cybercrime die onze case serieus opneemt. Er schijnen daderovereenkomsten te zijn tussen verschillende partijen en politie geeft zelfs voorzichtig aan dat ze verdachten op het oog hebben. We blijven contact houden met deze afdeling en hopen uiteraard op een doorbraak. 

Indien er vragen zijn naar aanleiding van de aanval en/of dit bericht dan verzoeken we om dit via het ticketsysteem te doen. Vanzelfsprekend zijn we bereid e.e.a. mondeling toe te lichten als dat gewenst is.

MijnHostingPartner.nl

 

 

 Sunday, June 30, 2019

« Terug