Hoe kan ik mijn wordpress site versnellen?

WordPress is het populairste Content Management Systeem om een website mee te maken en onderhouden. Een WordPress website kan bijzonder goede laadtijden hebben, maar dit kan ook het tegenovergestelde zijn en zeer traag zijn. Om een WordPress website zo snel mogelijk te maken zijn er een aantal zaken die je dient te controleren en rekening mee houden. Laten we die in dit artikel verder behandelen.

Een van de grootste oorzaken waardoor een WordPress website trager is, komt door het gebruik van veel plugins, zware plugins of het gebruik van een zwaar of verouderd thema. Hier geldt dus voor dat je de plugin lijst binnen WordPress zorgvuldig bij dient te houden, en probeer hier minder dan 8 plugins geïnstalleerd te hebben staan. Doe ook onderzoek naar de plugins die je gebruikt, Yoast SEO staat er bijvoorbeeld om bekend dat dit je website sterk vertraagd. Een andere SEO plugin zoals The SEO Framework is hiervoor een goed lichtgewicht alternatief. Kijk specifiek bij je gekozen thema of deze versnelt kan worden, of kijk bij een alternatief thema om het verschil uit te testen.

Thema's hebben een grote impact op je laadtijden. Wees dus kritisch op de keuze hierin.

• GZIP en compressie
    Gzip is een manier om de site te comprimeren, oftewel kleiner te maken. Minder grootte bestanden die verstuurd worden betekend een snellere laadtijd.
    Activeer compressie in je website via het control panel  -> Websites -> de twee compressie opties aan te vinken.
  • Een caching plugin
    Wat een caching plugin doet is voor de meeste bezoekers statische html pagina's serveren. Dit gaat in plaats van de PHP scripts. Statische HTML pagina's worden dan klaargezet voor de standaard bezoeker, wanneer een bezoeker inlogt op jouw site of een andere taak uitvoert dan worden de PHP pagina's weer geleverd. Deze plugins zijn op te zoeken binnen jouw WordPress administrator omgeving en te installeren. Er zijn hier vele opties voor zoals Autoptimize, WP Super Cache, en WP Fastest Cache. Waarin de laatste mijn persoonlijke favoriet is.

• Afbeeldingen serveren in andere formats en verkleinen
    Afbeeldingen en media hebben in de meeste gevallen ook een sterke invloed op de laadtijd van je website, als vuistregel is elke pagina op je website het best onder de 1 MB te houden in totale grootte. Dit kan je bereiken door afbeeldingen te schalen naar kleinere formaten, en deze te comprimeren via online tools zoals TinyPNG. Het format JPG is ook in de meeste gevallen kleiner dan PNG, en het is zelfs mogelijk om dit om te zetten naar WebP.  Het is verder belangrijk om dit zoveel mogelijk al te doen voordat je de media upload naar WordPress. En dus op je lokale computer te schalen en comprimeren voordat je dit upload.

• Externe tests uitvoeren om verdere pijnpunten te achterhalen
    Er zijn diverse tools beschikbaar die je verder kunnen helpen om te bepalen waar de laadtijden inzitten, tools zoals Google Pagespeeds en Lighthouse in de browser laten je exact zien welke bronnen geladen worden en in welk tijdsbestek. Alternatieven hiervoor zijn GT metrics, en Pingdom tools.
  • Andere pakket keuze
    Indien je nog gebruikmaakt van onze reguliere Totaal Pakket hosting, dan is het wellicht een idee om over te stappen naar onze SSD hosting pakketten, of naar een Managed WordPress pakket. Deze pakketten worden namelijk gehost op SSD schijven, en zorgen ervoor dat je bestanden sneller ingeladen zijn. Neem hiervoor even contact op met onze helpdesk via een ticket of via de chat. Om te kijken wat hierin de opties zijn. Hier zijn upgrade kosten mee verbonden.

Nadat je de stappen hebt doorlopen voor je WordPress website dan zal je gelijk verschil zien!