Kleine tips en trucs voor Wordpress

In dit artikel gaan we een aantal kleine zaken bespreken die u kunt aanpassen bij uw Wordpress site.
Wat we gaan behandelen is het volgende:

- De CSS aanpassen van een pagina.
     - Footer van uw pagina handmatig aanpassen.

Dit artikel is niet zozeer een stap voor stap gids, het geeft u alleen wellicht iets om over na te denken wat u allemaal kunt aanpassen zonder uitgebreide codeer ervaring. Voor vragen kunt u altijd goed ook kijken op diverse forums en hulp sites. Denk hierbij aan w3schools ,wordpress.org  en mozilla devoloper network.

Voordat u hieraan begint met zaken in de code aan te passen, raden wij aan om eerst een backup te maken.
Op die wijze kunt u aanpassen naar wens, gaat er iets fout dan kunt u altijd weer de backup terug zetten.

Om van een bepaald element of tekstvak iets aan te passen kunt u de CSS aanpassen. CSS staat voor Cascading Style Sheet, oftewel de opmaak van een site. Wanneer u dit gaat aanpassen is het wel verstandig als u hier al eerder ervaring mee heeft.

Een voorbeeld van waar de stylesheet zich bevind:

wpgal.mijntestpartner.nl/wwwroot/wp-content/themes/twentyfifteen/style.css

Dit is natuurlijk wel afhankelijk welk thema u gebruikt, hier gebruiken wij twentyfifteen.

Wat wij aan gaan passen zijn de achtergrond kleuren, dit gaan we doen doormiddel van een FTP connectie te openen met de site.  Hierna gaat u naar de juiste map en selecteerd u het bestand:  style.css
Hier bevind zich de opmaak van het thema wat actief is. Om na te gaan wat u kunt veranderen pakken wij de browser erbij op de pagina.  Firefox of chrome hebben een optie om met F12 een tool te openen om na te kijken waar alles staat.
Met die tool is het vaak ook mogelijk om gelijk de pagina al live te bewerken. Zo kunt u snel een keuze maken tussen de kleuren die u bijvoorbeeld in gedachten heeft.
Hierna kunt u met deze infomatie naar het bestand style.css gaan en dit tevens hier toepassen.

Een makkelijke oefening om aan te passen is bijvoorbeeld de achtergrond kleur, we gaan van een witte achtergrond:

Tips en tru cs voor wordpress mijnhostingpartner.nl mijnpartnergroep.nl

Naar een licht blauwe achtergrond:

Tips en trucs wordpress mijnhostingpartner.nl mijnpartnergroep.nl

Dit is gedaan door eerst met firebug op te zoeken welke div het betreft, hierna is dit in de CSS aan te passen op de volgende manier:

Tips en trucs wordpress mijnhostingpartner.nl mijnpartnergroep.nl

Het is handig om dit in een text editor zoals SciTE of Notepad++ aan te passen. Zo is gemakkelijk bij te houden op welke lijn wat zit.
U kunt begrijpen dat dit veel mogelijkheden met zich meebrengt, wanneer u een compleet andere template wilt maken dan kan dit. Als u een paar kleine aanpassingen wilt maken om dit naar smaak te krijgen dan is dit de manier.

Footer van uw pagina aanpassen.

Om de footer aan te passen van uw pagina, oftewel de copyright informatie/ contact gegevens dan kan dit op deze manier:
U gaat naar dezelfde folder als in de vorige, namelijk
wpgal.mijntestpartner.nl/wwwroot/wp-content/themes/twentyfifteen/style.css

Hier vind u de footer.php. Die kunt u openen met uw favoriete text verwerker en het op deze manier kan dit bijvoorbeeld aangepast worden:

Tips en trucs wordpress mijnhostingpartner.nl mijnpartnergroep.nl

In de HTML ziet dit er vervolgens zo uit:

Tips en trucs wordpress mijnhostingpartner.nl mijnpartnergroep.nl

Mocht u nog verder vragen hebben dan kunt u altijd kijken of er iemand op de online chat aanwezig is.
Of u kunt hiervoor een ticket aanmaken in het klantenpanel.