De cookie wetgeving.

Dit artikel legt uit welke cookies u mag gebruiken zonder banner of melding dat cookies worden gebruikt op uw pagina.
U kunt hierbij denken aan Google Analytics en soortgelijke diensten.

Als eerst, wat zijn cookies?
Cookies worden gebruikt om data van de gebruiker op uw site te achterhalen en de ervaring voor de gebruiker gemakkelijker te maken.
Natuurlijk kunnen hier ook marketing technieken op toegepast worden, met google analytics en adwords zult u hier ongetwijfeld al mee te maken gehad hebben.

Wanneer moet ik een melding maken?

Met de wijziging in de wetgeving op 11 maart 2015 is het nu toegestaan om analytische cookies zonder melding op uw website actief te hebben.
Hetzelfde geldt voor cookies die geen of weinig inbreuk op privacy maken. Deze zijn toegestaan om de site beter te laten werken.

U bent dus niet verplicht een melding te maken bij:

1. Analytische cookies
    Gebruikersstatistieken van uw site, hoe vaak bezocht / hoeveel gebruikers totaal / welke pagina presteert het best etc.
  2. Functionele cookies
    Dit zijn cookies die ervoor zorgen dat uw site naar behoren functioneert. Denk bijvoorbeeld aan een winkelmandje.

Wanneer u wel een melding moet maken:
  • Tracking cookies
    Dit zijn cookies die het surfgedrag van de gebruiker bijhouden en hierop reclame aanbieden aan de gebruiker. Wanneer u dus naar een attractiepark in Apeldoorn bijvoorbeeld zoekt dan wordt dit dus bijgehouden.
    En vervolgens wordt hier op ingespeeld door reclame te laten zien van attractieparken op andere sites die u bezoekt.
    Met tracking cookies wordt een profiel opgesteld van wie u bent, waar u bent, en wat uw surfgedrag is.

Conclusie
Heeft u dus Google analytics ingesteld dan is het dus niet noodzakelijk om direct een banner te plaatsen. Hetzelfde geldt dus voor functionele cookies.
Zodra u meer informatie verzamelt over uw gebruikers dan dient u dus wel een melding te geven.
In de melding zelf kunt u dan uitleggen wat u verzamelt en waarom.
Als u twijfelt of u een melding moet maken ja of nee, dan is het altijd raadzaam om de melding toch neer te zetten.
Voorkomen is beter dan genezen.

Mocht u nog verder vragen hebben dan kunt u altijd kijken of er iemand op de online chat aanwezig is.
Of u kunt hiervoor een ticket aanmaken in het klantenpanel.

Bronvermelding:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/telecommunicatie/vraag-en-antwoord/mag-een-website-ongevraagd-cookies-plaatsen

https://ictrecht.nl/factsheets/hoe-om-te-gaan-met-de-nieuwe-cookieregels/