DNS Belgium tegen fraude sites

DNS Belgium tegen fraude sites

DNS Belgium tegen fraude sitesIllustratie door Webdesign

DNS Belgium tegen fraude sites

DNS Belgium is de beheerder van alle .be domeinnamen. Net zoals SIDN dat voor alle .nl domeinnamen is. Als beheerder hebben ze een mede verantwoordelijk aan het bestrijden van frauduleuze websites. De manier waarop ze frauduleuze websites konden bestrijden was in het verleden een langdradig proces wat wel tot 2 weken kon duren voordat een phishing website neergehaald kon worden. Doordat hier veel tijd overheen ging konden hierdoor een hoop mensen gedupeerd worden. Dit moest natuurlijk sneller.

In samenwerking met FOD Economie heeft DNS Belgium het voor mekaar gekregen om frauduleuze websites en phishing websites vele malen sneller offline te halen. Het is nu met 1 dag mogelijk om te schorsen. Dit zorgt ervoor dat eventuele schade en oplichtingen gelijk de kop in worden gedrukt. Het nieuwe protocol gaat vanaf 1 december 2018 in en waakt 24 / 7 en 365 dagen per jaar om kwaadwillenden geen kans te geven.

De websites die voornamelijk gefocust gaan worden zijn:

  • Webshops die frauderen
  • Phishing websites. Dit zijn websites die zich voordoen als een legitieme website om gegevens en informatie te bemachtigen. Denk aan een bank.

De nieuwe procedure zal toegepast worden bij ernstige misdrijven en de domeinnaamhouder krijgt nog 2 weken de tijd om op de schorsing te reageren. Mocht er na die 2 weken geen reactie of oplossing komen dan komt na 6 maanden de geblokkeerde domeinnaam te vervallen.

Om Philip Du Bois, general manager van DNS Belgium te quoten:

“Dit protocol zal ons toelaten om samen met de FOD Economie nog gerichter op te treden tegen mogelijke misbruiken waarbij .be-domeinnamen zijn betrokken. Het onderstreept onze ambities voor een kwaliteitsvolle en veilige .be-zone die de geschikte voedingsbodem vormt voor de verdere ontwikkeling van het internet.”

De FOD kon voor 1 december niet direct ingrijpen bij meldingen van frauduleuze websites op basis van inhoud. Een frauduleuze website met correcte identiteitsgegevens kon namelijk niet gelijk offline gehaald worden. Het gaat hier om enkele honderden websites die pas na 2 weken offline gehaald konden worden. Een periode waarin een hoop schade veroorzaakt kan worden.

Met de hosting van MijnHostingPartner.nl hebben we de mogelijkheid om een dagelijkse beveiligingsscan voor je uit te voeren die jouw website controleert op malware. Het kan namelijk zo zijn dat ook jouw website die gehacked is offline gehaald kan worden door deze maatregeling. Beveiliging is een punt wat wij zeer serieus nemen en je ook zeker rekening mee moet houden bij het maken en updaten van jouw website. Het bijblijven met updates en patches is van essentieel belang.